Pressemeddelelse:

Godt nyt i en svær tid:

Corona-aflysningerne af alverdens kulturelle arrangementer vil ingen ende tage, men heldigvis kan nogle af dem udskydes til senere på året. Heriblandt den populære prisoverrækkelse i forbindelsen med uddelingen af H.C. Andersen Prisen 2020, der gennem de sidste 25 år har fundet sted på digterens fødselsdag d. 2. april. Efter et tæt samarbejde mellem arrangørerne og de deltagende i det store show, er det lykkedes at få flyttet koncerten til fredag d. 21. august kl. 17 i Carl Nielsen Salen under H.C. Andersen Festivals.

Noget at se frem til
Musikchef Finn Schumacker er meget glad for, at symfoniorkestrets tidligere udmelding om, at koncerten var aflyst, nu kan trækkes tilbage. – Odense Symfoniorkester havde set frem til at medvirke i H.C. Andersen Priskomiteens festlige prisoverrækkelse, og er derfor meget tilfreds med, at en aflysning har kunnet undgås. Vi glæder os over, at der i samarbejde med H.C. Andersen Festivals kunne findes en ny dato, så publikum alligevel kan opleve prisoverrækkelserne, de mange solister og det musikalske festfyrværkeri, som orkestret vil bidrage med, siger Finn Schumacker.

Sammenhold gør stærk
Rikke From Larsen, marketing- og kommunikationschef for H.C. Andersen Festivals, roser det stærke samarbejde mellem arrangører og deltagere. – Hos H.C. Andersen Festivals er glæden stor over, at vi har kunne bidrage med at finde en ny dato for Priskomiteens prisoverrækkelse og symfoniorkestrets H.C. Andersen Koncert. Vi står i en alvorlig situation, som kræver, at vi står sammen, og jeg er glad for, at vi med fælles hjælp har fundet en positiv løsning. Jeg ser frem til, at arrangementet nu bliver en del af H.C. Andersen Festivals program i 2020, og jeg synes faktisk, det giver rigtig god mening, at et så stort H.C. Andersen-arrangement i denne situation bliver skubbet til festivalen i uge 34, fortæller Rikke from Larsen.

Alle prismodtagere deltager i festen
Også Susanne Wiese Kristensen, formand for H.C. Andersen Priskomite, er lykkelig for, at planlægningen af arrangementet er gået op i en højere enhed. – H.C. Andersen Priskomite er så glad for, at det har været muligt at udskyde vores prisoverrækkelse, der ellers traditionen tro normalt afholdes på H.C. Andersens fødselsdag, den 2. april. Årets tre prismodtagere kommer – ligesom alle de medvirkende på scenen også kommer til august. Det bliver et brag af en fest med fejring af vores tre prismodtagere og Priskomiteens 25-års jubilæum – og Odense Symfoniorkester på scenen under hele arrangementet, lyder det fra Susanne Wiese Kristensen.

Pris til Odenses Balletskole
I lighed med tidligere år bliver flere verdensdele belønnet for indsatsen med at formidle kendskabet til H.C. Andersen og hans værker. I år er der tre prismodtagere på podiet. Mexicanske Lorena Ojeda Davila modtager prisen for sine oversættelser af 10 af Andersens eventyr, tjekkiske Jan Balaj hædres for sin originale animation af Den lille Havfrue, og Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense får H.C. Andersen Prisen for gennem klassisk ballet og moderne dans i mange år at fortolke digterens eventyr.

Stor fødselsdagshyldest
Sammen med Odense Symfoniorkester fejres 25 års-jubilæet under H.C. Andersen Festivals med en om muligt endnu festligere prisoverrækkelse end tidligere. Bl.a. vil man kunne opleve multitalentet Thomas Eje i fuldt musikalsk udbrud foruden Den Fynske Opera, Det Kongelige Teater Balletskolen Odense og H.C. Andersen Paraden. Også andre kendte og musikalske navne vil komme på programmet. Sammen med Odense Symfoniorkester og publikum vil alle give H.C. Andersen en uforglemmelig – om end forsinket – fødselsdagshyldest.

Billetter kan købes på odensesymfoni.dk.

 

Kontakt
Rikke From Larsen, marketing- og kommunikationschef for H.C. Andersen Festivals, e-mail: rikke@hcafestivals.dk, tlf.: 2284 0885
Susanne Wiese Kristensen, formand, H.C. Andersen Priskomite, e-mail: info@susannewiese.dk, tlf.: 2248 6859
Finn Schumacker, musikchef, e-mail: finns@odense.dk, tlf.: 6375 0065, mobil: 4036 6924


Tid og sted
Fredag 21. august kl. 17.00
Odense Koncerthus
Claus Bergs Gade 9
5000 Odense C

Modtagere af H.C. Andersen Prisen 2020 er:

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Danmark
for gennem klassisk ballet og moderne dans i mange år at fortolke H.C. Andersens eventyr.

Lorena Ojeda Davila, Mexico
for udgivelsen af ti eventyr af H.C. Andersen på purépecha (2019)

Jan Balej, Tjekkiet
for filmen ”Little from the Fish Shop” (2015).

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Danmark
Siden etableringen af Balletskolens afdeling i Odense i 2001 har man gennemført utallige optrædener baseret på H.C. Andersens eventyr – enten alene eller (ofte) i samarbejde med andre kulturinstitutioner, f.eks. Odense Teater, Odense Symfoniorkester, H.C. Andersen Festivals – og disse forestillinger foregår ikke kun på etablerede scenegulve men også ude i gader og stræder.
Et lille udvalg af H.C. Andersen forestillinger inden for bare de sidste par år: Grantræet, Snemanden, Snedronningen, De 5 papirklip samt utallige performance shows, som har taget udgangspunkt i H.C. Andersens verden – ja, og ved overrækkelsen af H.C. Andersen-priserne har Balletskolen gennem snart mange år været ”fast inventar”.

Lorena Ojeda Davila, Mexico
Vi danskere er så heldige at kunne læse digteren på hans modersmål, men vi ved også, at han har været en lige så stor inspiration over det meste af verden i kraft af, at han er den digter, der kan læses på flest forskellige sprog. På denne måde er han ikke blot blevet Danmarks måske mest betydelige kultureksport, men han har tillige kunnet styrke sprog og kulturer overalt på kloden, alene fordi især hans eventyr er blevet tilgængelige på så mange sprog.
Med udgivelsen af “Temepeni wantantskweecha Hans Christian Anderseniri p’urhe jimpo”(!) har Lorena Ojeda Davila gjort det muligt, at disse ti eventyr nu kan læses på purépecha. Og så er det endda ikke eventyr på den sædvanlige top-ti-liste: foruden de berømte eventyr som ”Grantræet”, ”De vilde svaner” og ”Den lille pige med svovlstikkerne” kan man også læse knap så kendte, men meget stærke eventyr som bl.a. ”Bedstemor,” ”Pigen, som trådte på brødet” og ”Nabofamilierne”. Både fordi bogen uddeles gratis og kan læses på internettet, er de med denne udgivelse gjort tilgængelige for alle, der kan tale og læse purépecha.

Jan Balej, Tjekkiet
Tjekkiske animatorer har i årene, der er gået, fundet inspiration i H.C. Andersen, men næppe nogen så originalt og gennemført som Jan Balej! Denne version af eventyret om den lille havfrue gør et stort indtryk i sin moderne ramme, der lykkes med at kombinere på den ene side en dyb humanisme i nøje overensstemmelse med Andersens syn på mennesket som individ og betydningsfuld i sin egen ret og på den anden side menneskets nøje samhørighed med den naturgivne verden. Ellers som i filmens univers: en natur, der netop ikke er selvindlysende. Ganske radikalt sendes hele hav-familien på land, fordi vi, der allerede bor heroppe, har gjort havet ubeboeligt. Netop i denne sammenhæng fremstår havfruens umulige kærlighed så meget desto stærkere, fordi den er sat i et også socialt fremmedgjort – og socialt barsk – miljø.

Selvom ”Lille fra fiskebutikken” (Little from the Fish Shop) ikke genbruger Andersens religiøse forståelse af udødelighed, er filmen og dens sørgelige slutning helt i tråd med det oprindelige eventyrs tro på, at det er kærlighed og håb, der også i et evighedsperspektiv giver livet mening, og at oplevelsen af lykke ikke kan udmåles.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag den 2. april 2020 kl. 17.00 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus og priserne uddeles i år for 25. gang. Af samme grund vil en hel del af de tidligere prismodtagere fra hele verden være til stede i salen. Priserne overrækkes af kulturminister Joy Mogensen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og filminstruktør Lone Scherfig.

Prisuddelingerne vil blive ledsaget af underholdning ved følgende kunstnere: Entertaineren Thomas Eje, Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Den Fynske Opera, oplæsning af eventyr ved Paul Hüttel, H.C. Andersen Paraden… og en lille musikalsk overraskelse.

Odense Symfoniorkester er på scenen under hele prisoverrækkelsen og er det gennemgående element i prisoverrækkelsen. Konferencier er Jesper Buhl.