Pressemeddelelse:

Modtagere af H.C. Andersen Prisen 2020 er:

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Danmark
for gennem klassisk ballet og moderne dans i mange år at fortolke H.C. Andersens eventyr.

Lorena Ojeda Davila, Mexico
for udgivelsen af ti eventyr af H.C. Andersen på purépecha (2019)

Jan Balej, Tjekkiet
for filmen ”Little from the Fish Shop” (2015).

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Danmark
Siden etableringen af Balletskolens afdeling i Odense i 2001 har man gennemført utallige optrædener baseret på H.C. Andersens eventyr – enten alene eller (ofte) i samarbejde med andre kulturinstitutioner, f.eks. Odense Teater, Odense Symfoniorkester, H.C. Andersen Festivals – og disse forestillinger foregår ikke kun på etablerede scenegulve men også ude i gader og stræder.
Et lille udvalg af H.C. Andersen forestillinger inden for bare de sidste par år: Grantræet, Snemanden, Snedronningen, De 5 papirklip samt utallige performance shows, som har taget udgangspunkt i H.C. Andersens verden – ja, og ved overrækkelsen af H.C. Andersen-priserne har Balletskolen gennem snart mange år været ”fast inventar”.

Lorena Ojeda Davila, Mexico
Vi danskere er så heldige at kunne læse digteren på hans modersmål, men vi ved også, at han har været en lige så stor inspiration over det meste af verden i kraft af, at han er den digter, der kan læses på flest forskellige sprog. På denne måde er han ikke blot blevet Danmarks måske mest betydelige kultureksport, men han har tillige kunnet styrke sprog og kulturer overalt på kloden, alene fordi især hans eventyr er blevet tilgængelige på så mange sprog.
Med udgivelsen af “Temepeni wantantskweecha Hans Christian Anderseniri p’urhe jimpo”(!) har Lorena Ojeda Davila gjort det muligt, at disse ti eventyr nu kan læses på purépecha. Og så er det endda ikke eventyr på den sædvanlige top-ti-liste: foruden de berømte eventyr som ”Grantræet”, ”De vilde svaner” og ”Den lille pige med svovlstikkerne” kan man også læse knap så kendte, men meget stærke eventyr som bl.a. ”Bedstemor,” ”Pigen, som trådte på brødet” og ”Nabofamilierne”. Både fordi bogen uddeles gratis og kan læses på internettet, er de med denne udgivelse gjort tilgængelige for alle, der kan tale og læse purépecha.

Jan Balej, Tjekkiet
Tjekkiske animatorer har i årene, der er gået, fundet inspiration i H.C. Andersen, men næppe nogen så originalt og gennemført som Jan Balej! Denne version af eventyret om den lille havfrue gør et stort indtryk i sin moderne ramme, der lykkes med at kombinere på den ene side en dyb humanisme i nøje overensstemmelse med Andersens syn på mennesket som individ og betydningsfuld i sin egen ret og på den anden side menneskets nøje samhørighed med den naturgivne verden. Ellers som i filmens univers: en natur, der netop ikke er selvindlysende. Ganske radikalt sendes hele hav-familien på land, fordi vi, der allerede bor heroppe, har gjort havet ubeboeligt. Netop i denne sammenhæng fremstår havfruens umulige kærlighed så meget desto stærkere, fordi den er sat i et også socialt fremmedgjort – og socialt barsk – miljø.

Selvom ”Lille fra fiskebutikken” (Little from the Fish Shop) ikke genbruger Andersens religiøse forståelse af udødelighed, er filmen og dens sørgelige slutning helt i tråd med det oprindelige eventyrs tro på, at det er kærlighed og håb, der også i et evighedsperspektiv giver livet mening, og at oplevelsen af lykke ikke kan udmåles.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag den 2. april 2020 kl. 17.00 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus og priserne uddeles i år for 25. gang. Af samme grund vil en hel del af de tidligere prismodtagere fra hele verden være til stede i salen. Priserne overrækkes af kulturminister Joy Mogensen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og filminstruktør Lone Scherfig.

Prisuddelingerne vil blive ledsaget af underholdning ved følgende kunstnere: Entertaineren Thomas Eje, Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, Den Fynske Opera, oplæsning af eventyr ved Paul Hüttel, H.C. Andersen Paraden… og en lille musikalsk overraskelse.

Odense Symfoniorkester er på scenen under hele prisoverrækkelsen og er det gennemgående element i prisoverrækkelsen. Konferencier er Jesper Buhl.