Modtagere af H.C. Andersen Prisen 2018 er:

Professor, dr. phil. Klaus Müller-Wille, Schweiz
for sit banebrydende studie om H.C. Andersens materielle æstetik

Ms. Tran Thi Minh Tam, Vietnam
for sit vellykkede arbejde til øget forståelse af H.C. Andersen i Vietnam

Knud Christensen/Sebastian, Danmark
for sine fortolkninger af H.C. Andersen til den danske musikscene

Klaus Müller-Wille
I mange år har Klaus Müller-Wille været en utrættelig fortaler for Hans Christian Andersen på den internationale akademiske scene. I sit akademiske arbejde har han lagt speciel vægt på at understrege Andersens modernitet. Hans nyeste bog må anses som kronen på værket, ikke blot fordi den ned til den mindste detalje viser, hvordan H.C. Andersen forudså den kommende litterære avantgarde trend i kommende tider, men også fordi den rekonstruerer hans arbejde på en hidtil uset måde.

Det har længe været kendt, at Andersen var besat af papirklip, men hans interesse i det helt grundlæggende i litteraturen – lige fra de basale skriveinstrumenter til den måde bøger lugter eller designes på – har aldrig været analyseret så dybdegående og i sammenhæng med Andersens forfatterskab. I løbet af det sidste årti har Klaus Müller-Wille skrevet en af de mest fascinerende og spændende studier om vores forfatter. Baseret på et væld af kilder og et omfattende arkivmateriale fra H.C. Andersens hus vil Klaus’ bog uden tvivl blive et vigtigt referenceværktøj i mange år fremover.

Ms. Tran Thi Minh Tam
I H.C. Andersens hjemland forstår vi ikke altid, hvorledes hans eventyr finder så mange læsere også i fjerne lande. I de senere år har vi fra mange kilder forstået, at millioner af skolebørn i Vietnam fint kender den danske digter, og naturligvis blev komiteen nysgerrig efter at erfare, hvad der kunne være kilden til dette? Dette kunne den danske ambassade i Hanoi imidlertid let fortælle os: årsagen hed Tran Thi Minh Tam! Hendes arbejde med H.C. Andersen har strakt sig over næsten 20 år og har især resulteret i en stor eventyr-udgave i 2003 med først 88 eventyr og senere med i alt 100. I forskellige udgaver er disse samlinger siden udkommet i 16 oplag, og endnu et er på vej i 2018!

Dette arbejde har betydet, at skoler over hele Vietnam har kunnet arbejde med H.C. Andersen – ikke blot læse hans eventyr, men tillige bruge dem som inspiration både til at arbejde med billedkunst, musik og drama og på den måde tilegne sig eventyrene som en hel verden i sig selv.

Knud Christensen/Sebastian
Ganske som H.C. Andersen spænder også Sebastian over et meget bredt publikum, fra helt ung til gammel. Det er samme publikum, der er blevet revet med i Sebastians univers af H.C. Andersen fortolkninger. Han indledte sit forhold til forfatteren i 1980 med opsætningen af musicalen Nattergalen på Rimfaxe Teater, som siden er blevet opført igennem fire årtier. I 1989 mødtes de to igen i værket Et Eventyr/Dyndkongens datter, et to timers instrumentalt symfonisk værk, hvor både Lis Sørensen, Sissel Kyrkjebø og Sebastian selv har lagt stemmer til. Endnu en H.C. Andersen fortolkning så dagens lys i 1996, hvor publikum mødtes på Gladsaxe Teater til musicalen, Hans Christian Andersen. Senest i 2012 gav Sebastian os albummet, I Danmark er jeg født. Pladen er et indiskutabelt mesterværk mellem ikoniske kolleger adskilt af århundreder. Han har solidt og kontinuerligt skrevet digteren musikalsk ind i danskernes hjerter ved gennem årtier at lægge lydtapet til danskernes liv med sine fortolkninger af H.C. Andersens værker.

Prisoverrækkelsen finder sted tirsdag den 3. april 2018 kl. 15.30 på Odense Teater.

Priserne overrækkes af kulturminister Mette Bock, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og kreativ direktør Christian Have.

Der er igen i år et overflødighedshorn af underholdning: dans af Den Kgl. Balletskole i Odense, sang af Sara Grabow, stand-up af Omar Marzouk, oplæsning af skuespiller Bodil Jørgensen, sang af Den Fynske Opera, prisbelønnet spil af violinist Stefan Burchardt og eventyrlig optræden af H.C. Andersen Paraden.

Konferencier er Natali Vallespir Sand.

Billetter kan købes på billetten.dk

Yderligere informationer samt akkreditering til prisoverrækkelsen fås hos Susanne Wiese Kristensen, H.C. Andersen Priskomite, på 22 48 68 59.