Modtagere af H.C. Andersen Prisen 2019 er:

Ivy York Möller-Christensen, Danmark

for sin fremragende forskning og formidling af H.C. Andersens forfatterskab i en dansk-tysk kontekst

Pivot, Danmark

for forestillingen “De 5 Papirklip” 2018 og for øvrige H.C. Andersen-danseforestillinger siden 2005

Andersen Premio & Festival, Sestri Levante, Italy

for mange års arbejde for nye eventyr og for festivalens fremragende oplevelser i H.C. Andersens navn

Ivy York Möller-Christensen

Ivy York Möller-Christensen har i årtier været i allerforreste række med bøger, artikler og foredrag, når det gælder international H.C. Andersen forskning. Hendes PhD-afhandling fra 1991 placerede hende allerede dengang som en førende ekspert på Andersens forhold til hans tysktalende læsere. Bogen, som senere blev udgivet under titlen Den gyldne trekant. H. C. Andersens gennembrud i Tyskland 1831-50(1992), lærte os, hvor vigtig Tyskland var for H.C. Andersens internationale gennembrud generelt.

Som professor i dansk på Europa-Universität i Flensborg, i det gamle dansk-tyske grænseområde Schleswig, repræsenterer Ivy York Möller-Christensen i dag de tætte bånd mellem to tæt forbundne kulturer på fornemste vis. Hun har gjort H.C. Andersen til et symbol på den fælles dansk-tyske og europæiske kulturarv.

Pivot v/Mette-Louise og Jesper Kryger

Det har i mange årtier været helt i den gamle digters ånd at omdanne H.C. Andersens eventyr til balletter, og H.C. Andersen Prisen er da også tidligere gået til balletproduktioner. Men med Pivots forestilling fra 2018 er det HCA’ske univers blevet omsat i en hidtil uset variation over H.C. Andersens temaer og i en form af hidtil uset mix af genrer, dans og bevægelse, musik og lyd, det skrevne ord og de levendegjorte papirklip af Torben Jarlstrøm Clausen. ”De 5 Papirklip” blev en forestilling, der udfordrede alle vore sanser, og som bragte nogle af H.C. Andersens altid tankevækkende ideer til live i et mildest talt opdateret udtryk.

Det vidner om parrets særlige indlevelse i H.C. Andersens digteriske univers, at hans – og vores – eventyr, menneskelige erfaringer og erkendelser ramte så stærkt i ”De 5 Papirklip” midt i et vildt sansebombardement med balletsko og hoverboards, med ”I Danmark er jeg født” og Gwen Stefani og med ”rigtige” papirklip og high-tech visuals! Det er H.C. Andersen Priskomiteens opfattelse, at alt dette var et resultat af Pivots stærke kunstneriske formåen og en efterhånden lang serie af danseproduktioner med moderne fortolkninger af H.C. Andersen både herhjemme og i udlandet.

 Andersen Premio & Festival

På sin første store udlandsrejse gjorde H.C. Andersen sit besøg i den lille by ved den italienske riviera, Sestri Levante, til et lille eventyr i sig selv. Skønt han kun tilbragte en enkelt aften i oktober 1833, blev det for ham ”en fee-agtig skønhedsaften”. Derfor er det ligeledes et helt eventyr i sig selv, at man i Sestri Levante nu på 22. år organiserer en festival i H.C. Andersens navn og på – hold nu fast – på 52. år uddeler eventyrpriser ligeledes i digterens navn. I forbindelse med etableringen af eventyrprisen fik den ene af byens to bugter – så smukke, som de kun findes i Italien – tilmed navnet ”Baia delle favole”, ”Eventyrenes bugt”. Og navnet findes nu på alle officielle kort.

I forlængelse af eventyrprisen har byen Sestri Levante siden 1998 hvert år i begyndelsen af juni holdt en 4-dages festival i H.C. Andersens navn, hvor børn og voksne imellem hinanden kan opleve musik, teater, oplæsning, akrobatik og alt muligt andet spændende. – Også Odenses egen H.C. Andersen Parade har været inviteret til at medvirke. Festivalen har gennem årene vokset sig større og større, og i de seneste år regner man med, at de 4 dages omfattende program tiltrækker omkring 80.000 gæster. Festivalen har i sin levetid således haft langt over en million tilskuere.

Citat af Valentina Ghio, borgmester i Sestri Levante:

” Jeg ønsker at takke H.C. Andersen Priskomite for den vigtige anerkendelse.  Det er en pris, som glæder os og gør os stolte, fordi den både bekræfter værdien af vores festival samt byens passion og store kærlighed for H.C. Andersen og eventyrverdenen. Også af denne grund ønsker jeg at dele H.C. Andersen Prisen ikke kun med arbejdsgruppen, som står bag Premio & Festival Andersen, men også med alle Sestri Levantes borgere. Premio & Festival Andersen, som i år er nået henholdsvis til 52ende og 22ende udgave, er ikke bare en simpel event for Sestri Levante men en del af vores kulturarv og, frem for alt, en vigtig del af det, vi er.

Prisoverrækkelsen finder sted tirsdag den 2. april 2019 kl. 15.30 i salen F1 i Koncerthuset/SAS Radisson H.C. Andersen Hotel. Bemærk: der er indgang gennem hotellet.

Priserne overrækkes af kulturminister Mette Bock, Italiens ambassadør i Danmark Luigi Ferrari og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel.

Prisuddelingerne vil blive ledsaget af underholdning ved følgende kunstnere: dans af Den Kgl. Balletskole i Odense, stand-up af Mikkel Rask, oplæsning af skuespiller Kim Hammelsvang Henriksen, sang af Den Fynske Opera, duoen Shiri Simone og eventyrlig optræden af H.C. Andersen Paraden……. og en lille musikalsk overraskelse.

Konferencier er Jesper Buhl.

Yderligere informationer samt akkreditering til prisoverrækkelsen fås hos Susanne Wiese Kristensen, H.C. Andersen Priskomite, på 22 48 68 59.