Modtagere af H.C. Andersen Prisen 2016 er:

Helmut Lachenmann, Tyskland

for kompositionen „Den lille pige med svovlstikkerne“, musik med billeder

Ingrid Kristensen, Danmark

for sin kreative, poetiske og eventyrlige fortolkning af H.C. Andersen gennem dansen

Michel Forget, Frankrig 

for sin afgørende udvidelse af det frankofone Andersen-repertoire

Helmut Lachenmann:

H.C. Andersens Priskomité har igennem flere år været opmærksom på ”Das Mädchen mit den Schwefelhölzern” som et dybt originalt og personligt værk. Men som med H.C. Andersens digtning skal der en vis modning til, før man helt forstår perspektivet. Det er måske det mest særprægede værk, komitéen har givet prisen til, men samtidig forstår vi nu, at det er en af de mest indsigtsfulde fortolkninger af Andersens værker, der findes. Vi er imponerede og berørte både over den konsekvens, som Lachenmann udfolder også i denne komposition, og over den styrke, som værket gennem snart 20 år og dets mange opførelser har ramt sit publikum med. Vi ser frem til, at det må lykkes at opføre det i Danmark. Det vil give også danskere en ny forståelse af den gamle digter.

Ingrid Kristensen:

Ingrid har i mange år fortolket H.C. Andersen i sine forestillinger – f.eks. Den grimme ælling, Skyggen, Den lille havfrue, Den standhaftige tinsoldat, De røde sko – og sidst men ikke mindst Tommelise.

I 2015 turnerede kompagniet med forestillingen Tommelise i hele Danmark – fra København til Aalborg – under navnet ”et vandeventyr på Danmarksturné i danske havne og vandmiljøer”. Forestillingen spilledes fra en platform på vandet og indtog havne- og vandmiljøet som scenisk ramme. De rå havnemiljøer blandedes med dansens flygtige og eventyrlige æstetiske udtryk og gav publikum mulighed for at opleve havnen med nye øjne.

Dansen i havnene er et godt eksempel på Ingrid Kristensens måde at arbejde på. Hun udvikler, iscenesætter og instruerer ofte uden for det traditionelle scenerum – altid på et kreativt højt niveau og med hjerte.

Michel Forget:

Takket være Michel Forget, kan fransktalende Andersen-entusiaster endelig stifte bekendtskab med Andersen som rejsefortæller og lyriker.

Udover at oversætte værker som Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager, Skyggebilleder af en Reise til Harzen, Et besøg i Portugal eller En Digters Bazar har Michel Forget, som er uddannet filosof og også Kierkegaard-specialist, selv publiceret artikler og holdt foredrag om Andersens værker. Han har oversat forskningsartikler og dermed spillet en fremtrædende rolle i mødet mellem danske, franske og internationale Andersen eksperter.

Prisoverrækkelsen finder sted lørdag den 2. april 2016 kl. 15.00 på Odense Teater.

Udover overrækkelsen af de tre ærespriser vil der være underholdning af Den kgl. balletskole i Odense, stand-up komiker Sebastian Dorset, oplæsning af skuespiller Sonja Richter, Den Fynske Opera, Harald Haugaard Trio og H.C. Andersen Paraden. Konferencier er Jesper Buhl.

Billetter kan købes via Odense Teater og billetnet.

Yderligere informationer fås hos Susanne Wiese Kristensen, H.C. Andersen Priskomite, på 22 48 68 59.