Prismodtager i 1997:
Odense Teater

Prismodtager:

At kaste glans over byen, verden – og teatret

H.C. Andersen er født i Odense. Det er ganske vist. Og ganske vist er det også, at Andersen fik sin teaterinteresse vakt på Odense Teater, hvor han blev ven med manden, der klæbede plakater op. Ja, han nåede sågar at optræde og få sin scene debut på teatret i Odense.

Det måtte derfor synes naturligt, at Andersen jævnligt blev fejret på Odense Teater. Men sådan har det ikke været. Ved højtider – jo. Runde fødselsdage (Andersens altså) er blevet fejret på teatret, 100 året for hans død blev markeret ved en festaften – ydermere sendt live til hele landet i den dengang eneste danske TV-kanal. Men den jævnlige markering af dette fynske geni har ikke været en fast del af det odenseanske teaters image.

At være vært (eller snarere vicevært) for dette arrangement betyder meget for Odense Teater. Internationale celebriteter, repræsentanter fra konge­huset blandes på hyggeligste vis med byens borgere, teatres medarbejdere, og øvrige godtfolk, og en glæde er det også, at mange af de optrædende oprindelig er uddannet på teatret, og nu, som Andersen, er blevet berømte om end ikke i samme målestok.   At priskomiteen har valgt at lægge deres prisuddeling på teatret gør, at teatret fra sit lille hjørne af byens og Andersens liv er med til at kaste glans over byen og verden, og vi føler med tak, at både byen og verden denne dag også kaster glans over os.

Kasper Wilton
Teaterchef

Odense Teater for Rejsekammeraten