Prismodtager i 2019:
Pivot v/Mette-Louise og Jesper Kryger

Priskomite:

Det har i mange årtier været helt i den gamle digters ånd at omdanne H.C. Andersens eventyr til balletter, og H.C. Andersen Prisen er da også tidligere gået til balletproduktioner. Men med Pivots forestilling fra 2018 er det HCA’ske univers blevet omsat i en hidtil uset variation over H.C. Andersens temaer og i en form af hidtil uset mix af genrer, dans og bevægelse, musik og lyd, det skrevne ord og de levendegjorte papirklip af Torben Jarlstrøm Clausen. ”De 5 Papirklip” blev en forestilling, der udfordrede alle vore sanser, og som bragte nogle af H.C. Andersens altid tankevækkende ideer til live i et mildest talt opdateret udtryk.

Det vidner om parrets særlige indlevelse i H.C. Andersens digteriske univers, at hans – og vores – eventyr, menneskelige erfaringer og erkendelser ramte så stærkt i ”De 5 Papirklip” midt i et vildt sansebombardement med balletsko og hoverboards, med ”I Danmark er jeg født” og Gwen Stefani og med ”rigtige” papirklip og high-tech visuals! Det er H.C. Andersen Priskomiteens opfattelse, at alt dette var et resultat af Pivots stærke kunstneriske formåen og en efterhånden lang serie af danseproduktioner med moderne fortolkninger af H.C. Andersen både herhjemme og i udlandet.

Pivot v/Mette-Louise og Jesper Kryger, Danmark, for forestillingen “De 5 Papirklip” 2018 og for øvrige H.C. Andersen-danseforestillinger siden 2005.