Prismodtager i 2003:
Sonia Brandes

Prismodtager:

Det er H.C. Andersens skyld, at jeg laver papirklip. Hans og de gækkebreve, som jeg holdt så meget af at udføre som barn. Min store fascination af H.C. Andersens klip gjorde, at det blev psaligrafiets teknik, der blev min kunst­neriske udtryksform.

Fascinationen er forblevet hos mig resten af livet; H.C. Andersens klip er evigt levende, og man bliver aldrig træt af dem. Ovenikøbet har jeg været så heldig at kunne videregive min glæde over denne side af H.C. Andersen til nye generationer, idet jeg hvert år i samarbejde med Odense kommune klipper gækkebreve med ca. 80 børn; disse gækkebreve bliver udstillet i H.C. Andersens Hus i påsketiden. Her har børnene og jeg rig lejlighed til at opleve, tale om og kigge på H.C. Andersens klip.

At H.C. Andersens eventyr og øvrige tekster inspirerer, giver sig selv; det har været uhyre berigende at lave il­lustra­tioner til både eventyr og digte, men for mig er den side af H.C. Andersen, som udtrykker sig billedligt, lige så vigtig som den litterære.

Jeg skylder H.C. Andersen så usigelig meget, så det har været noget ganske, ganske særligt at få en pris, der bærer hans navn.

Sonia Brandes

Sonia Brandes for sine eventyrlige papirklip