Prismodtager i 2008:
Fyrtøjet

Prismodtager:

Det var en stor ære at modtage prisen i 2008 for idéen om at skabe et hus, hvori H.C. Andersens elskede og ver­dens­kend­te eventyr bliver levendegjort og håndgribelige for børn og deres voksne.

Vi ser prisen som et udtryk for anerkendelse af den fremsynethed, som initiativtagerne til huset udviste, da de mange år tidligere fik de første idéer til Fyrtøjet, og det store arbejde, der er lagt i de efterfølgende dekader med at give Fyrtøjet både form og fylde. Det er således Inger Lunn, Conny Stolberg-Rohr og Aase Zori, som har skabt en unik og fantastisk platform for formidlingen af eventyrerne. En platform der ikke findes andre steder i verden, og hvor de besøgende aktivt indlever sig i historierne gennem flere forskellige kunstformer – nemlig; fortælling, teater, billedkunst og musik.

Med prisen fik vi ikke blot et skulderklap, men blev også bekræftet i vigtigheden af fortsat at formidle med ­respekt for autenciteten i eventyrerne og til stadighed at henlede verdens opmærksomhed på, at H.C. Andersen skrev eventyr, der til hver en tid er vigtige at formidle – dels fordi de er universelle og evigtgyldige; men også fordi de reflekterer et verdensbillede, som både børn og voksne kan genkende sig selv og deres omverden i.

Fyrtøjet, Mette Genz

Fyrtøjet – et kulturhus for børn for at have skabt en eventyrlig H.C. Andersen verden for børn