Prismodtager i 2009:
John Neumeier

Priskomite:

„Jeg tror, at Den lille Havfrue repræsenterer en form for kærlighed, der er enestående i litteraturen. Det er en kærlighed, der er så stærk, at man forlader sin egen verden, den verden, i hvilken man kender kærligheden,og i hvilken man er smuk – for at blive en hjælpeløs, ubrugelig ting i en anden verden. Havfruen ofrer sin essens, hele sin verden, og det er det største offer, man kan bringe“.

Ordene er koreograf og balletmester John Neumeiers – den store dramatiske og romantiske handlingsballets mester. I mere end 30 år har Neumeier med base i Hamburg skabt den ene store – såvel tanke- som trinmæssigt – mættede forestilling efter den anden. Han har som ingen anden fornyet balletten som dramatisk kunstart og har med klassiske trin og moderne kropsteater uddybet dens muligheder for at skildre det sjælelige dyb og den uendelige længsel; Rendestenen såvel som stjernehimlen. ‘Drømmere’´ har han kaldt mange af sine figurer, og John Neumeier har længe været fascineret af ‘drømmeren Andersen’´. Med psykologisk klarsyn så han, at Den lille Havfrue er et meget selvbiografiske eventyr.

Som koreograf satte det John Neumeier i en særlig situation: han ville både fortælle eventyr og fortælle om digteren selv. Det var i denne dobbelthed og denne symbiose, at hans storslåede ballet Den lille Havfrue´ i 2005 ramte og forløste. Den lille Havfrue er fortsat en attraktion i Hamburg, og med dén har han skabt ikke blot den måske betydeligste H.C. Andersen-ballet i vor tid, men tillige en moderne og gyldig klassiker, som – hvis der er nogen retfærdighed til! – i mange år fremover bør kunne opleves på verdens balletscener. Her er både den ‘rendesten’´, vi alle lever i, og den længsel efter ‘stjerner’, som vi også alle kender.

John Neumeier for skabelsen af vor tids betydeligste H.C. Andersen ballet: Den lille Havfrue