Prismodtager i 2022:
Hans Christian Andersen Center for Forskning og Information, Sofia Universitet

Priskomite:

Det er ikke tilfældigt, at præsten og forfatteren Johannes Møllehave var den første, som fik Hans Christian ­Andersen Priskomiteens pris Mit Livs Eventyr. Johannes Møllehave har et stort og meget bredt forfatterskab bag sig, og H.C. Andersen er indvævet i forfatterskabet sammen med Søren Kierkegaard, Storm P og Shakespeare. Bogen H.C. Andersens salt – Om humoren i H.C. Andersens eventyr fra 1985 var en stærkt underholdende øjen­åbner for det læsende Danmark.

Men det var ikke kun forfatterskabet, der var begrundelsen for prisen, det var i lige så høj grad mange kronikker, ­artikler, prædikener og ikke mindst de mange hundrede foredrag over alt i landet, hvor H.C. Andersen er blevet formidlet med et engagement, en overbevisning og en indlevel­se, som ikke tidligere er set. Vor største danske forfatter har haft en uhyre fornem fortolker i Johannes Møl­lehave.

Hans Christian Andersen Center for Forskning og Information, Sofia Universitet, Bulgarien for forskning i og formidling af H.C. Andersens forfatterskab