Prismodtager i 2009:
Ljudmilla Braude

Prismodtager:

Findes der eventyr i det virkelige liv? Det har jeg ofte spurgt mig selv om. „Ikke så tit, men det sker“ har jeg svaret mig selv, og jeg blev helt overbevist om det, da jeg modtog den Internationale H.C. Andersen Pris, som for mig blev Mit Livs store eventyr, skønt jeg allerede da havde modtaget et internationalt H.C. Andersen-æresdiplom fra IBBY i 1983, Astrid Lindgrens internationale pris og andre udenlandske og russiske priser og den 12. juni 2009 i Finland fik en international hæderspris for mine oversættelser fra skandinaviske og germanske sprog.

Ja, eventyr findes! H.C. Andersen har fulgt mig hele mit liv! Mine artikler om ham er (endda uden min medvirken) blevet oversat i Danmark, Estland, Letland, Tyskland, Japan o.a.   I 1982 blev jeg inviteret til en konference i Odense, hvor jeg fik mulighed for at lære andre Andersen-specialister at kende og for siden at komme mange gange.

I 2005 blev jeg en af Ruslands Andersen-ambassadører. Jeg er uendeligt taknemmelig mod H.C. Andersen Priskomiteen for dens vidunderlige virke. Og jeg holder ikke op med at beskæftige mig med denne store forfatters værker. For ganske nyligt udkom min monografi om ham (i 2008), og i 2009 og 2010 er der udkommet et par antologier med hans eventyr og historier med mine store artikler, kommentarer og i mine oversættelser. Og der er også nye projekter forude.

Hans Christian Andersen er mit livs rejsefælle og eventyr. Endnu en gang – tak!

Ljudmila Julievna Braude

Ljudmilla Braude for mange års engageret forskning, oversættelse og formidling af H.C. Andersen