Prismodtager i 2005:
Günter Grass

Priskomite:

Günter Grass, født i Danzig i 1927, er en kendt tysk forfatter, kunstner og grafiker. I 1999 modtog han nobel­prisen i litteratur.

I efteråret 2001 lavede Günter Grass sin første H.C. Andersen illustration – en fortolkning af eventyret Prinsessen på ærten. Dette var spiren til en stigende interesse for H.C. Andersen og førte frem til det helt store arbejde, som er offentliggjort i år 2004 – 96 illustrationer baseret på H.C. Andersens eventyr.

Illustrationerne tilfører eventyrene noget helt nyt og unikt, som vidner om et meget personligt engagement og en meget personlig fortolkning af eventyrene. Med illustrationerne fornyr Günter Grass H.C. Andersens eventyr og bringer dem fra børneværelset til voksenverdenen og understreger dermed farlige og komplicerede sider af Andersen.

Bag de mange H.C. Andersen illustrationer ligger et grundigt og dybdegående researcharbejde, for Günter Grass er en meget flittig kunstner, som undersøger tingene helt til bunds. Han har således studeret ikke blot eventyrene, men også H.C. Andersens dag­bøger og rejsebeskrivelser for at lære forfatteren og hans indre sjæl at kende.

Günter Grass for gennem sine unikke illustrationer at fortolke H.C. Andersens eventyr